Rogier Maaskant Photography

ROGIER MAASKANT

PHOTOGRAPHY
︎ Mailinglijst 
︎ instagram

Scroll voor ‘Pre-order
︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎︎

NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - NIEUWS - 


Na een succesvolle crowdfunding kan ik melden dat het fotoboek er komt! Hier kunt u voorintekenen op het boek ‘Sense of presence’.

De vormgeving ligt in handen van Rob van Hoesel & in samenspraak met ondergetekende, het boek zal worden uitgegeven door The Eriskay Connection.Vormgeving: Rob van Hoesel
Oplage: 1000
Aantal pagina’s: 144
Afmetingen: 235x330 mm
Verwachte verschijningsdatum: juli 2024


Verzendkosten EU + € 8,50


Stuur een mail voor een betaallink.
U kunt ook betalen met een creditcard.
Daarvoor is onderstaand winkelmandje bestemd.Preview expositie in Museum Het Land van Strijen.
 
2/3 - t/m 20/4, Kerkstraat 47, Strijen.
Open iedere zaterdag van 11-16u.

Officiële opening 2 maart om 14.00u door archeoloog Jeroen Ras.


Welkom!Het persbericht is hier te downloaden

“Deze foto's van Rogier Maaskant tonen ons de adem van de kosmos en het leven als een dans. Zo prachtig!”

Maria van Daalen, auteur, dichteres, vodou manbo


“De wonderbaarlijke foto's van Rogier verdienen een breed publiek.”

Rik Zaal, programmamaker - schrijver, ook bekend van het legendarische AT5-programma ‘Zaal over de vloer’.


“Schietmotten, nachtvlinders, haften en gaasvliegen: ze dansen massaal op fragiele vleugels in de duisternis, onttrokken aan het menselijke oog, behalve aan de scherpe blik van Rogier Maaskant die ze met zijn camera weet vast te leggen op een manier die bewondering afdwingt en verwondering oplevert.”


Kees Moeliker - directeur Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Insecten zoals je ze nog niet eerder zag. De afgelopen 350 miljoen jaar

De camera hanteer ik al best lang. Begonnen met zogenoemde 'straatfotografie' is mijn fotografische werk langzaamaan verschoven naar portretten. Nu ben ik weer terug bij een heel snel onderwerp: vliegende insecten. Deze bijzondere dieren verdienen, vind ik, een podium: een boek. Omdat ze magisch zijn. En van vitaal belang voor ons als mens. Dus: belangrijk. Toch zijn ze niet eerder in al hun gratie op deze manier vastgelegd of te zien geweest. Gedurende hun geschatte 350 miljoen jarige bestaan..

Ik heb het zien van deze insecten voor u makkelijk gemaakt. Wat aaibaarheid betreft zijn ze dan misschien niet vergelijkbaar met al die schattige pandabeertjes, olifantjes en baby miereneters maar ze hebben één sterke troef in handen: ze zijn magisch.

De beelden zijn tot stand gekomen in de schemering en in het donker, in en rond Rotterdam, de stad waar ik woon. De collectie is inmiddels fors uitgegroeid. Deze foto's maken en zien was en is mij een enorm genoegen. De natuur als stylist, set dresser en art-director ineen. De aarde is de MEGAdeal. Zo blijkt maar weer.

Met hulp van 117 donaties en bijdragen van de gemeente Rotterdam plus het Cultuurfonds kan dit magische fotoboek, dit ‘podium’ voor insecten, gerealiseerd worden.

Iedereen die heeft bijgedragen heel hartelijk bedankt!

Een klik op de foto hieronder brengt u naar hoe de crowdfundingcampagne op de website van VoordeKunst stond. Daar vindt u ook meer informatie over het project, over mij en over wat andere mensen over dit werk zeggen (onder het kopje ‘Donaties’).

Mede gesteund door:
                   
sense of presence

zomer 2020 - heden


Mede mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Rotterdambuitenexpositie Rotterdam

winter 2022


De Natuur, zoals die in de beleving bestaat, wordt grotendeels bepaald door onze waarneming. Onze bepérkte waarneming zou ik daar aan toevoegen. De zintuigen van de mens komen er, vergeleken met die van andere diersoorten, bekaaid vanaf. De visus van vogels is vele malen groter, bovendien lokaliseren ze het magnetische noorden feilloos. Er bestaan nachtvlindersoorten die het feromonenspoor van een vrouwtjesmot vijf kilometer volgen nadat ze één molecuul hebben waargenomen. Wanneer we in de schemering of in het donker een avondwandeling maken ontgaat ons dan ook veel: ook al is er de notie dat er zich van alles om ons heen afspeelt, wat precies, dat blijft grotendeels verborgen. ’The tiny creatures that run the world’, zo beschreef myrmecoloog Edward O. Wilson insecten.

Deze beelden brengen een wereld aan het licht die zowel bescheiden is als spectaculair, even aards als magisch is en net zo alledaags als bijzonder. Niet eerder zijn deze insecten, voor zover ik na kon gaan, op deze wijze in beeld gebracht. De gehanteerde fotografische techniek* resulteert in beelden die een primair gevoel voor esthetiek aanspreken. Wezens met een engelachtig voorkomen maken met hun gefladder patronen die helder afsteken tegen de diepblauwe of duistere hemel. Het toont hoe fragiel en daarmee hoe kwetsbaar deze dieren zijn. Zoveel schoonheid en magie recht boven onze hoofden, wie had dat gedacht. Wie het universum wil ervaren kan dat overal, ten alle tijde **.
Zo blijkt eens te meer.

Rood weeskind, Gamma-uil, Witte tijger en Astermonnik; in de naamgeving van nachtvlinders klinkt verwondering door. Eenzelfde soort verwondering ligt aan de basis van dit werk. Het was een enorm genoegen de foto’s te maken. Mede ook vanwege het feit dat iedere foto voor mij een pure verassing was. Want niets aan deze beelden is bedacht. De natuur als stylist, setdresser en art-director ineen. Beter dan dat had ik het niet gekund.
Een verademing.


*)   De foto’s zijn ’single exposures’.

**) Het meerendeel van de foto’s is gemaakt in en rond Rotterdam
Regarde tout    Respecto todo     Гледајте све    Itumeleng tsohle   Gwyliwch bopeth    Wo ohun gbogbo     Lalajo sagalana    צפו בהכל     Fighjate tuttu     Guarda tutto    E nānā i nā mea a pau     すべてを見.     Kia mataara i nga mea katoa     Vigilate omnia    Hou alles dop    Féach ar gach rud     எல்லாவற்றையும் கவனியுங்கள்    Titta på allt    Gade tout bagay   Horfa á allt    Katso kaikki    Skaties visu    Buka konke     ਸਭ ਕੁਝ ਦੇਖੋ     Reba byose    Schau dir alles an     Бүгдийг ажигла   सबै हेर्नुहोस्    Penyani chirichonse     Saib txhua yam    Hemme zady synla    her şeyi izle    Rigardu ĉion    უყურე ყველაფერს    Dena ikusi    Oglądaj wszystko    شاهد كل شيء.     എല്ലാം ശ്രദ്ധിക്കുക    Vaata kõike    Pazi na vse    Coimhead air a h-uile càil    Privește totul    Jereo ny zava-drehetra     觀看一切     Sjoch alles   Se alt    Tazama kila kitu      Bekijk alles    બધું જુઓ       همه چیز را تماشا کن   Nonton kabeh     Assista tudo