Rogier Maaskant Photography

sense of presence  

2021

We leven in een tijd waarin de menselijke vindingrijkheid grenzeloos lijkt. Al heeft die vermeende vindingrijkheid ons wel op een punt gebracht dat de verwaarlozing van onze omgeving weleens het naderend einde van onze soort zou kunnen betekenen. 

Insecten* spelen een vitale rol in ons leven maar wie is zich daarvan echt bewust?

Ze ontsnappen gemakkelijk aan de aandacht. Wat begrijpelijk is: in ons moderne leven is onopvallendheid voor velen van ons niet een erg gewaardeerde eigenschap. Laat staan een eigenschap die onze voorkeur heeft.
Voor sommige soorten is onopvallendheid echter van levensbelang.

Het is nog onbekend waarom nachtelijke insecten worden aangetrokken door fel licht, terwijl ze het daglicht zelf toch het liefst zoveel mogelijk proberen te vermijden.
Inmiddels reikt onze kennis misschien best ver maar bij veel aardse mysteries tasten we als mens nog flink in het duister. 

Met behulp van een camera en een flitser lukt het om deze insecten te fotograferen terwijl ze schichtig door de lucht bewegen. Het grillige, soms welhaast panisch gefladder resulteert in onvoorziene patronen en een esthetiek eigen aan de onvoorspelbaarheid van de natuur.  

De combinatie van geluk en toeval blijkt een recept om bewijs te kunnen leveren voor de stelling dat er veel schoonheid en magie schuilt in kleine, haast onzichtbare dingen.

Met behulp van wat techniek en enige menselijke vindingrijkheid komt deze voorheen onbekende en ongeziene wereld ineens dichtbij.  


Rogier Maaskant
2021
Trichoptera
Tussen de schietmotten (Trichoptera)
Bergse Voorplas - zomer 2021*) Het aantal insectensoorten wordt geschat op 5,5 miljoen waarvan er momenteel zo’n 1,5 miljoen zijn beschreven.

(PDF download PNAS.org - 2015 Proceedings of the National Academy of Sciences )


Wereldwijd wordt het aantal soorten motten geschat op 160.000, waarvan er veel nog niet wetenschappelijk zijn omschreven.

De afname van vlinders en andere wervelloze soorten sinds 1970 in een grafiek.

bron: Yale Environment 360 (2016)