Rogier Maaskant Photography

Zienswijze Oostflank 

Een Rotterdamse Zweefbaan
Ingediend op 13 juli 2023 als nr. 228

t/m Vrijdag 14 juli j.l. konden inwoners van Rotterdam een zienswijze indienen voor de vierde oververbinding tussen Zuid en Noord Rotterdam.

Mijn zienswijze is dat de Eschpolder behouden kan blijven wanneer de verbinding tussen Noord en Zuid niet met een brug, noch met een tunnel tot stand komt maar met een zweefbaan. Gelijkend op het intensief gebruikte openbaar vervoersmiddel waar de stad Wuppertal sinds 1901 over beschikt (dagelijks 82.000(!) reizigers).

Het vervoer met deze zweefbaan is een belevenis; deels over de Wupper, de rivier waaraan de stad zijn naam ontleent, tussen de bomen door en met een klein stukje traject over de weg in de stad en zélfs over een snelweg heen. Zeer aan te raden om eens te beleven. Vooral in de herfst práchtig.

Het gehele traject van de Schwebebahn met zijn historische stations is een ‘iconische beleving’ dat inmiddels ook veel mensen naar het stadje trekt. Meer dan een brug ooit zou kunnen doen, denk ik.

Deze zweeftrein is in 1997 aangemerkt als monument. Het traject is 13,3 km lang en beschikt over 20 stations.

Wuppertal is overigens een stad die qua bouw (veel naoorlogs) sterke overeenkomsten vertoond met Rotterdam.

Een aan te bevelen gerestaureerde 70mm film uit 1902 bevind zich in de collectie van het MoMA en is hier te zien (een aanrader!).


Tijdens de renovatie van de van Brienenoordbrug (2025-2028), waarbij de hele brug wordt gelicht en elders wordt opgelapt, kan er direct een constructie aan worden vastgemaakt waaraan de cabines kunnen komen te hangen.

Het traject loopt van Kralingse Zoom naar een nader te bepalen eindpunt op Zuid.
Ik zie de zweeftrein afbuigen en over het Eiland van Brienenoord zweven en mogelijk ergens rond de Roseknoop of het Stadion van Feyenoord eindigen.

Hiermee is de OV cirkel bíjna gesloten.





Voordelen van deze oplossing zijn:

Geen
hinderlijk in de vaarweg staande pylonen van een brug.

Behoud van het enige stukje wilde natuur in de stad: de Eschpolder (hiermee ook de bewoners van de Esch ontziend).

Behoud van de volkstuintjes.

Het laat zien dat de stad Rotterdam inzet op duurzaamheid en openbaar vervoer.

Veilig vervoer (sinds de opening van de Schwebebahn in Wuppertal in 1901 is er slechts 1 ernstig ongeluk voorgevallen.

Een zeer uitnodigend vervoermiddel, efficiënt en stil, plus: een spectaculaire overtocht over de Maas en het eiland van Brienenoord.

Weinig overlast tijdens de bouw. Het grootste deel van het traject gaat immers niet langs bewoond gebied.

Vermoedelijk snellere bouwtijd dan een brug. Met minder hinder voor scheepvaart & bewoners.


Nadelen:

Omdat de rivier de Maas t.h.v. de van Brienenoordbrug een druk bevaarde route is en er zo nu en dan een schip moeten kunnen passeren middels het openen van de brugdelen vraagt het traject op de plaats van onderbreking extra aandacht.

Er zullen ongetwijfeld nog meer nadelen zijn maar of die bij elkaar opgeteld opwegen tegen de eerder genoemde voordelen, dat durf ik niet te zeggen. Ik zou mij er eerder aan wagen dat te betwijfelen.


Dank voor uw tijd en aandacht.

Rogier Maaskant
Rotterdam 13 juli 2023