Rogier Maaskant Photography

 FAQ’s over Foto’s 

 antwoorden op vragen die u zou kunnen hebben  


 

 Ik heb geen creditcard, maar wil wel graag een foto 


Mocht u geen creditcard hebben maar u wilt toch graag een foto stuur mij dan een bericht met de titel van het werk, uw naam, rekening- en telefoonnummer.
Stuur dan een ︎ hier.
Dan kan ik een betaallink sturen.


 Hoe wordt de foto afgedrukt en ingelijst? 


De ingelijste foto wordt met de meest geavanceerde printtechniek afgedrukt op kwalitatief hoogwaardig papier. (Hahnemühle).

Vervolgens wordt de foto ingelijst in een vitrinelijst met speciaal museumglas. Hierdoor wordt reflectie tot een minimum beperkt.

Dat is noodzakelijk bij deze foto’s waarin veel donkere partijen voorkomen. Met gewoon glas werkt dat als een spiegel en ziet u vooral uzelf - of de kamer - in het glas.  Wat is het verschil met een poster ? 


Een 190grams poster is een inkjet-print gemaakt op 190gr. photo papier dat vervolgens tweezijdig wordt gelamineerd om hem te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Aan de voorzijde is het laminaat mat. Hierdoor gaat wat contrast verloren: het zwart is niet meer zo diep zwart, de kleuren zijn minder ‘levendig’.

Voordeel is dat de poster beschermd is en makkelijker hanteerbaar. U kunt hem bijvoorbeeld eventueel met dubbelzijdig tape aan de muur plakken.

Wilt u een ongelamineerde poster inlijsten? (waarbij het zwart donkerder blijft en de kleuren intenser), dat kan ook. Kies dan voor ongelamineerd. Houdt er hierbij rekening mee dat zowel het papier als het. oppervlak erg kwetsbaar is voor zowel deukjes, vouwtjes als krassen en vingers.


Posters worden niet in oplage gedrukt en zijn ongesigneerd.

 Wel of geen witrand rond de foto? 


Dit is een kwestie van smaak. In mijn optiek mogelijk ook van stemming. Daarbij hangt het ook van het beeld af.

Er zijn dagen dat ik een witrand rondom een foto enorm kan waarderen en andere dagen waarop ik een lijstvullende foto bijzonder fraai vind.

Een advies hierover is dus niet gemakkelijk.  

Wat ik er over zeggen kan is dat een witrand een wat meer ‘museaal’ karakter geeft. Zonder witrand neigt de uistraling meer naar ‘modern’.
Maar wat is modern?

 Kan ik de foto’s ook vooraf IRL zien? 


De foto’s vooraf - ‘In Real Life’ - zien is helaas niet altijd mogelijk. In mijn studio heb ik vooralsnog niet alle foto’s op voorraad.
Wel een aantal, welke u een indruk kunnen geven van de mogelijkheden.

Foto’s zijn maatwerk, lijsten zijn maatwerk.
U wilt graag maatwerk. Ik maak dat.


 Hoe lang gaat een foto mee? 


Producenten van papier en inkten geven een houdbaarheid op van 65 jaar. 

Waarbij gezegd moet worden dat foto’s over het algemeen niet van heel veel direct zonlicht houden. Beter hagt u hem dus niet in direct zonlicht.


 Als ik in een galerie een foto koop, dan is die vaak veel duurder. Hoe kan dat? 


U koopt de foto rechtstreeks van de maker. Dat betekent geen kosten voor de huur van een galerie, geen kosten voor een beursstand, dure wijnen en exquise hapjes. Deze kosten, die behoorlijk op kunnen lopen, plus al de kosten voor reclame- en promotiecampagnes heb ik niet en houdt ú zo dus  in uw zak.

Omdat ik vind dat dingen die mooi zijn voor een grote(re) groep mensen bereikbaar zouden moeten zijn hou ik de prijzen waarvoor ik mijn werk aanbied daarmee laag. Waarbij ‘laag’ hier relatief is.   

Op deze manier bent u dus niet alleen voordeliger maar ook exclusiever uit: u heeft direct contact met de maker en bent van harte welkom in mijn studio. Waar ik u uitstekende koffie kan aanbieden.
NB: Er is volop parkeergelegenheid.
Pal voor de deur. 
Een afspraak maakt u door een mail te sturen. 

Wat betekent AP? (Artist Print)


De AP of Artist Print is een extra print bovenop de editie die het voor de maker mogelijk maakt om de foto te kunnen blijven exposeren wanneer alle exemplaren van een editie zijn verkocht. 

 Waarom worden foto’s eigenlijk in een editie verkocht? 


Goede vraag.

Je zou zeggen dat bij een medium dat per definitie reproduceren mogelijk maakt het vreemd is dat foto’s beperkt in omloop wordt gebracht. Ik hoor u denken: dat gebeurt bij boeken toch ook niet? Of bij liedjes?
Wie daar mee is begonnen en wanneer precies is moeilijk te achterhalen. Duidelijk is dat het destijds is afgekeken van schilders, de beroepsgroep waarmee fotografen op de kunstmarkt moesten concurreren.

Over deze kwestie denk ik al meer dan 20 jaar na. Tot op de dag van vandaag ben ik er niet uit. Vandaar dat ik voor deze reeks foto’s heb besloten mij te voegen tot de ‘regels’ zoals die momenteel binnen de fotografie gebruikelijk zijn.

Dat doe ik doordat ik mij kan voorstellen dat een zekere vorm van exclusiviteit ook een bepaalde prijs rechtvaardigt en vice versa. Een prijs die ik zowel naar u als naar mij zelf toe moet kunnen verantwoorden.

Kunstmatig schaarste creëren? Ja dus. 
Maar de geïnvesteerde tijd van het fotograferen, het printen, inlijsten en het bij u thuis laten bezorgen is in absolute zin net zo schaars. 

In een ideale wereld zou ik alles (digitaal) vrij beschikbaar stellen voor iedereen en wanneer iedereen dat zou doen - met alles - dan is het paradijs daar. Daar zijn we nog niet.

Bovendien: het maakt het mogelijk om met nieuwe dingen op de proppen te kunnen komen. Op verder onderzoek en ontdekkingen uit.


 Hoe weet ik dat een foto in oplage niet vaker wordt afgedrukt dan wordt gezegd/staat vermeld? 


De transactie vindt plaats op basis van vertrouwen. Een gentleman’s agreement dus.

Een foto in oplage - of editie - zoals hij hier wordt aangeboden wordt gesigneerd  aan de achterzijde met daarbij vermeld de titel en het editienummer. Ik zag ergens een andere mooie foto maar die staat niet op deze website? 


Dat kan heel goed.

Instagram, Twitter, Linked-in; sinds de zomer van 2021 zwermen er aardig wat insecten(foto’s) rond.

Later zal ik de keuze vergroten en de selectie uitbreiden.

Indien uw ongeduld u te machtig wordt: schroom niet en mail mij een screenshot.
Die kan naar dit mailadres.


 Kan ik ook in termijnen betalen? 


Momenteel nog niet, maar ik denk er over na om dit mogelijk te maken. 

 Kan ik de foto retourneren? 


Nee, dat is helaas niet mogelijk.
Foto’s worden op maat gemaakt en geleverd.


 Waarom worden de posters niet in oplage verkocht? 


Omdat ik het van belang vind dat deze bijzondere foto’s voor een zo groot mogelijke groep mensen bereikbaar zouden moeten zijn in plaats van voor alleen de meer koopkrachtigen onder ons.

Een poster biedt uitkomst om deze wonderlijke wereld toch in huis te kunnen halen. 


 Ik wil graag een grotere foto, kan dat ook? 


Het grootste formaat die ik tot nog toe heb laten af drukken meet 100x150cm en dat resultaat is dusdanig dat mijn inschatting is dat de maximale maat noh wel groter moet kunnen.

Een formaat van 120x180cm zou haalbaar moeten zijn en zelfs groter in het geval van uit posters samengesteld muurvullend beeld.

Het heeft wel consequenties voor eventueel lijstwerk en dan met name het vervoer.
Grote lijsten zijn zwaar en lastig hanteerbaar.  

Bent u geïnteresseerd in een XXL versie?
Neem dan contact met mij op.
NB: De oplage van een XXL versie is beperkt tot twee.


 Ik woon in het buitenland maar wil graag bestellen 

Stuur s.v.p. een ︎ met daar in uw wensen.

Hoe zit het met de verzendkosten?


De hoogte van de verzendkosten hangen af van het type bestellling en dient u zelf te specificeren nadat u uw adresgegevens heeft ingevoerd en voordat u afrekent.

  • Een poster wordt verzonden in een koker en  is niet zo kostbaar.

  • Een ingelijste foto vraagt veel zorg want die is breekbaar en dus kwetsbaar. De verzendkosten zijn nu nog een indicatie op basis van een inschatting en afhankelijk van uw locatie en een aantal andere factoren. Het kan dus zijn dat de kosten iets hoger zijn of juist iets lager. Indien ze hoger zijn dan hoeft u niks bij te betalen, indien ze lager uitvallem dan krijgt u het verschil retour.


Indien u de foto zelf wilt ophalen in Rotterdam betaalt u uiteraard geen verzendkosten. Maar krijgt u, indien gewenst, wel een goede koffie of iets anders erbij.


Mijn vraag staat er niet bij / ik heb een vraag over iets anders / ik heb een opmerking 


Stuur mij een bericht met je vraag of opmerking.
Ik kom er zo snel als mogelijk op terug.


I don’t understand a word of all this, reside outside the Netherlands but still would like to buy a print


Please send me an email here and tell me your wishes.